Termen segling betyder att en farkost tar sig från en punkt till en annan med vindens styrka. På sjön sker ett fartygs förflyttning av ett segel som sitter på en mast. Det går också att segla på en isbelagd sjö eller ett vattendrag, då tar man sig fram med en isjakt eller på skridskor och då bärs seglet av en människa. Man kan också segla på skidor. Det är genom aerodynamisk kraft som gör att en segelfarkost drivs framåt. Ett undertryck bakom seglet bildas och farkosten förflyttar sig framåt, och det oavsett vilket håll vinden kommer från. Seglet bör helst sitta löst, men inte fladdra.

Olika modeller av segelbåtar

Det finns många olika modeller av segelbåtar, så att hitta en båt som passar plånbok, familjeförhållande och användningssätt bör inte innebära några svårigheter. Här kommer några förslag på olika modeller:

• Ohlson 22 – En mindre segelbåt i bra prisklass. Den är snabb för att vara liten och seglar som en stor jolle. Man kan utan problem bo två personer ombord, men det kan bli lite trångt om man tänkt sig en längre resa med familj eller en vän. Man bör nog ställa in sig på att stanna till på en camping ibland för att övernatta. Båten är omkring 6,5 meter lång.

• Albin Express – Denna segelbåt är större än Ohlsson 22, och den har plats för en mindre familj eller om man seglar med några vänner. Den har gott om plats för två vuxna och två barn, eller för fyra vuxna. Båten tillverkades 1976, men är än i dag en båt många tycker om att kappsegla med eftersom den är så rolig att segla. Båtens längd är nästan 8 meter.

• Hanse – Föredrar man något större och lyxigare, kanske denna tyska segelbåt på 34 fot är att föredra. Den här båten syns ofta i svenska vatten och väljer man en båt med dubbla akterhytter, finns det kojplatser för sex personer. Om man inte är en van seglare men vill ha en större båt är denna att rekommendera, den är riktigt smidig att segla även för nybörjare. Båten är cirka 11 meter lång.

• Jeanneau Sun Odessey 44 – Är en segelbåt för alla som vill lyxa till det ordentligt, men ändå inte vill lägga ner en förmögenhet på en båt. Segelbåten har stora utrymmen, med tre eller fyra hytter. Båten är ett bra exempel, om man vill dela på ägarskapet. Båten är tillverkad i Frankrike och finns i två varianter, den största är cirka 12 meter lång och 4 meter bred. Väljer man den mindre modellen kommer man undan de regler som gäller behörighet för större båtar, och det med en marginal på hela 2 centimeter!

Yacht

En yacht är väl något de flesta förknippar med mångmiljonärer, Saint Tropez och från häftiga filmer, där någon har en stor fest med många kända personer. För den som tänkt köpa en sådan och inte har något kapital, kan man besöka ett nätcasino och hoppas få en jackpot. Benämningen yacht får en båt när den är snabbseglande och används för nöje. Namnet har den fått från jakt – En segelfartygstyp.

Seglingstävlingar

Kappsegling är en vanlig tävling som antingen sker mellan segelbåtar eller segelfartyg. De stora segelbåtssällskapen bjuder ofta in till tävlingar utan att man behöver vara medlem, däremot brukar de ha ett krav på en startavgift. Det är också vanligt att dessa tävlingar arrangeras av ideella föreningar, båtklubbar, mindre segelsällskap eller båttypsföreningar. På så sätt får klubbarnas besättning tillfälle att, träna upp sina kunskaper tillsammans med till exempel nybörjare inom seglingen. Både teoretiska och praktiska kunskaperna är viktiga att hålla igång och genom denna tävling ges möjligheter för utbyte av erfarenheter. Reglerna när det gäller kappsegling är inte de lättaste, en rejäl kunskap krävs och är en förutsättning om man vill nå en bra placering och inte bli diskvalificerad.

Den vanligaste formen av kappsegling är bankappsegling, där båtar av samma typ startar samtidigt och ska segla i en bana som är utmärkt med rundsbojor. På kortast tid ska man runda alla bojor i rätt turordning.