Tänk dig en härlig kväll på havet, när solen är på väg att gå ner. Du sitter där tillsammans med vänner eller familjen, äter och dricker gott samtidigt som vågorna kluckar. Något som kan vara mycket rofyllt. Borta är stressen som kanske har funnits där under hela året, men nu är det semester, du är på din segelbåt och kan bara ta det lugnt.

Det finns många olika modeller av segelbåtar eller yachter om du vill ha något lyxigare. Är man ute för att tävla finns det segelbåtar för det ändamålet, och även seglarskolor där man redan som barn får lära sig att segla.

Tävlingar

Varje år anordnas i olika delar av Sverige seglingstävlingar. I år, 2020, skulle Marstrand anordna VM för OK-jollar men på grund av coronakrisen får Marstrand istället arrangera VM i seglingsklassen 2022.

Vad menas egentligen med segling?

Den gemensamma benämningen segling är att genom vindens styrka föra framåt en båt som ska ta båten från plats x till y. En segelbåt har en hög mast och på den finns det segel, när dessa är hissade förs båten framåt av vinden. Det finns även en motor på båten, så man har möjlighet att förflytta sig utan vinden om så behövs.

Olika sätt att segla

• Segelsätt eller bog – talar om hur en båt styrs med hjälp av vinden. Hur båten styrs beror på vilket väderstreck vinden kommer ifrån. Uttryck är exempelvis: läns, slör eller kryss. Ibland kan man även höra talas om begreppet halv vind.

• Halv vind – ett begrepp som används när vinden kommer in från sidan. Här är seglen ofta lite utanför båtens sida.

• Slör – heter det när man seglar med vinden skevt akterifrån. Nu ska seglen vara utanför båtens sida.

• Läns –man seglar mot medvind, seglen är i stort sätt vinkelrätt utsläppta. Spinnaker är något som ofta används när man seglar läns. Spinnaker kallas också ballongsegel och det är ett lätt, stort och trekantigt segel.

Olika modeller av segelbåtar

Det finns flera olika båtar som går under benämningen segelbåtar och alla har det gemensamt är att de förflyttar sig med vindens fart, och att de har segel. Exempel på segelbåtar är: kölbåt, jolle, trimaran och katamaran.

Kölbåt – den sorts segelbåt där kölen består helt eller delvis av ballast (En permanent eller tillfällig last som är till för att öka en båts fasthet. Denna last består oftast av sten, sand eller tackjärn).

Jolle – en mindre öppen segel- och roddbåt. Om man tävlar i jolle brukar det vara i kategorin sport- och kappsegling; man brukar då använda optimist- och finnjolle. Mindre båtar som förvaras ombord på större båtar brukar också kallas för jolle.

Trimaran – denna båt har ett huvudskrov med två parallella skrov som är mindre (utriggare). Den vanligaste sorten är segelbåten, en trimaran kan också vara motordriven.

Katamaran – denna båt har två parallella skrov och finns både i segel- som i motordrivna båtar.

Yachter

Ordet yacht eller jakt kommer från nederländskans jacht och är en större fritidsbåt. Yacht i sin tur delas in segelyachter (jakt) och motoryachter. De fritidsskepp som står under dessa två benämningar är över 75 fot eller 100 fot. De är snabbseglande och används för nöjessegling.

Segelfartyg (jakt) – ett mindre segelfartyg som är enmastad och väger mellan 20–70 ton, och dess mast har ingen toppstång.

Segelbåt – drivs som alla andra segelfartyg med segel. Idag är det även vanligt att båtarna har en motor som hjälp om det skulle behövas.

Kända seglingstävlingar

Det är underbart att bara njuta av lugnet ombord på en segelbåt men vissa låter sig inte bara nöjas av det utan vill också tävla. Varje år arrangeras flera olika seglingstävlingar runt omkring i världen, så även i Sverige. Intresset för tävlingar blir större för varje år och hela tiden tillkommer det nya tävlande. I Sverige är ”Volvo Ocean Race” den mest kända tävlingen. Rutten är inte densamma varje år och den hamn målet avslutas varierar också. År 2015 var Göteborgshamn slutmålet och många som har segling som intresse fick se segraren glida i mål.

America’s Cup är en stor och känd tävling inom segling och tävlingen har funnits i många år. Första gången den hölls var redan under mitten av 1800-talets. I tävlingen ska två båtförare duellera mot varandra genom att den regerande mästaren utmanas av en nykomling.